- Què suposa a nivell personal ser director de DITEXPA?
El Departament d'Enginyeria Tèxtil i paperera, que és l'únic departament de la Universitat Politècnica de València que té la seua seu fora del Campus de Vera, té un carisma especial, donada aquesta circumstància per la seua ubicació a Alcoi i per la seua estreta vinculació amb un sector molt concret com el sector tèxtil, arrelat històricament a aquestes comarques.
Des de sempre, des del departament s'ha tractat de vincular aquesta particularitat a les indústries del nostre entorn tractant d'establir relacions de col·laboració entre empresa i universitat.
Agraïsc la confiança que han depositat en mi els meus companys del departament, fet que a nivell personal suposa una responsabilitat i repte important com és el d'assumir la coordinació, la gestió i la representació d'aquest grup de professors i investigadors.
Considere de vital importància tractar de continuar aproximant el nostre departament a les empreses, a l'associació d'empresaris tèxtils de la Comunitat Valenciana ATEVAL a l'institut tecnològic tèxtil AITEX, a l'administració pública com és el cas d'IVACE, sempre amb la intenció de continuar treballant de forma conjunta pel sector tèxtil.
Des de les dues Càtedres que dirigisc, Càtedra AITEX-UPV i Càtedra del Sector Tèxtil signada amb IVACE, plantegem un compromís entre aquestes entitats i la Universitat Politècnica de València per a la formació dels nostres alumnes UPV, perquè puguen incorporar-se a les empreses d'un sector que ara, com a tantes altres vegades, ha demostrat la seua capacitat d'emprendre, de reconversió, d'innovar. És el nostre objectiu el que els nostres alumnes visualitzen al sector tèxtil com un sector en el qual la investigació i el desenvolupament, així com la creativitat, el disseny, la moda, la logística…, tenen una gran rellevància.
- Quins reptes a curt i llarg termini tens com a director?
A causa del meu perfil, lligat des de sempre a les empreses de la zona, en les quals vaig estar treballant durant més de 10 anys abans d'incorporar-me a la universitat, sempre he vist un requisit indispensable la interrelació entre Universitat i Empresa, per això un dels meus reptes és el de procurar i potenciar aquesta relació.
D'altra banda, és objectiu d'aquesta direcció el consolidar i promocionar la nostra plantilla de professors i investigadors ja que és fonamental el comptar amb suficients recursos humans i de qualitat per a oferir una formació a l'altura de les expectatives que ofereix la UPV.
Al mateix temps, des del departament ha de donar-se el màxim suport a les seues diferents línies d'investigació, amb els seus tres grups d'investigació ja consolidats, com són el Grup de Electrocatàlisi, Síntesi Electroquímica i Caracterització de Polímers que centra les seues investigacions en electrocatàlisi, modificació superficial de materials electròdics i electroquímica mig-ambiental. El Grup de Processos d'Oxidació Avançada que investiga la depuració d'aigües residuals industrials per tractament amb llum solar, desenvolupament de nous fotocatalizadors heterogenis i el Grup d'Investigació Gestió Integral en la Indústria Tèxtil centrat en la recerca i desenvolupament de productes i processos tèxtils.
Som un departament que integra tres grups d'investigació des dels quals desenvolupem tant investigació bàsica com aplicada. Els professors que componen el departament presentem experiència investigadora, amb un important nombre de trams d'investigació havent rebut també reconeixements per transferència de tecnologia en la primera convocatòria llançada durant l'anualitat 2018 per la Comissió Nacional Avaluadora de l'Activitat Investigadora.
- Qui forma DITEXPA?
El DITEXPA està compost per professors pertanyents a dues àrees de coneixement, d'una banda l'àrea de química física i per un altre el d'enginyeria tèxtil, amb un total de 17 professors de totes dues àrees de coneixement més dos tècnics de laboratori. A aquesta xifra se sumen els diferents investigadors que a través de contractes vinculats a projectes d'investigació i beques s'incorporen de forma eventual als diferents equips de treball en les seues línies d'investigació.
Aquest Departament imparteix docència en diferents títols del Campus d'Alcoi, comprenent d'una banda en el Màster d'enginyeria tèxtil en el qual participa de forma molt activa l'Institut Tecnològic Tèxtil AITEX, així com en el Màster Universitari en Enginyeria, Processament i Caracterització de Materials, i finalment en el Màster Universitari en Enginyeria d'Organització i Logística, participem de forma important en les assignatures de química de les diferents enginyeries oferides al Campus d'Alcoi, i d'altra banda, en una línia específica tèxtil dins del Grau d'Enginyeria en Disseny i Desenvolupament de Productes.
Destacar també, de forma especial, el Programa de Doctorat en Enginyeria tèxtil, doctorat específic i que aglutina les diferents línies d'investigació que integren el nostre departament. Programa que ha permès durant anys la incorporació de doctors a les empreses, i centres d'investigació del nostre entorn.
Notícies destacades