- -
Universitat Politècnica de València

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

Juan López, nou director de l'ITM

Entrevista al professor catedràtic Juan López, després de ser nomenat com a director de l'Institut Tecnològic de Materials de la UPV.

[ 04/02/2021 ]

- Què suposa a nivell personal ser director de l'Institut Tecnològic de Materials(ITM)?

ot assoliment suposa una satisfacció personal, però aqueix assoliment s'aconsegueix sempre pel suport dels col·laboradors més pròxims i d'un entorn favorable. En aqueix sentit pense que és un reconeixement a la meua labor com a investigador, però que també és un reconeixement als meus companys més pròxims. Fora ja de l'àmbit de l'ITM, crec que també és un reconeixement a la labor que en el camp de la Investigació es realitza al Campus d'Alcoi, on un 5% del seu professorat funcionari té 5 trams d'Investigació i Transferència reconeguts, percentatge que s'incrementarà a curt termini, perquè un nombre important de professores i professors aconseguirà aquesta xifra en aquesta convocatòria. També m'agradaria assenyalar que no sóc el primer director d'una Estructura Pròpia d'Investigació de la UPV, sinó que el primer que va tenir aquest mèrit va ser el Professor Raúl Poler, que és el director del Centre d'Investigació en Gestió i Enginyeria de la Producció (CIGIP) per segon mandat consecutiu. Aquests fets, al costat d'altres mèrits recents tant d'alumnes com de personal docent del campus d'Alcoi, és una mostra de la capacitat que tenim i de la qual hem d'obtenir un just reconeixement.

Per ultime en aquest punt, ja a nivell emotiu m'ha permès estar present i ser testimoni en els últims dos actes celebrats en el Paranimf, molt restringit sota estricte protocol COVID, i que a més suposen pràcticament el comiat de l'actual Il·lm. Rector. Això ha donat una toc agredolç a actes generalment de celebració, ja que a més de l'atmòsfera COVID, suposen el comiat d'un rector amb una reconeguda validesa acadèmica, però per damunt de tot amb una gran qualitat humana.


- Quins reptes a curt i llarg termini té com a director?

En l'altre plat de la balança, la responsabilitat de ser Director de l'ITM porta aparellada l'obligació mantenir l'activitat diària d'un Institut important en l'agrupa un col·lectiu superior a 60 investigadors procedents de tres Centres Universitaris, ETSII, ETSID i EPSA de la UPV, i que desenvolupa la seua activitat en dos campus diferents. D'una banda, la professionalitat del personal de suport de l'ITM, i l'habituació al fet que tots ens hem vist obligats de fer les tasques telemàticament aquesta afavorint el meu treball.

Si la investigació es fa dia a dia, els seus resultats són visibles a mitjà i llarg termini. Això obliga a realitzar una planificació de recursos i estratègies, però a més cercar solucions i alternatives als problemes que actualment tenim els grups que treballem en dos campus diferents. De forma general aquests problemes són diferents en tots dos campus, la qual cosa exigeix cercar interlocutors diferents, que a més amb la situació actual fa que aquests problemes semblen nimis, però que són problemes que cal abordar.

Ja a llarg termini el repte és assegurar la continuïtat dels assoliments obtinguts. A vegades els professors ens oblidem que tenim data de caducitat (alguns per a bé o per a mal la veiem pròxima), i que la fortalesa d'una institució radica en la seua continuïtat per damunt de les persones que temporalment la formen. En aqueix sentit cada director ha aportat la seua millora i espere estar a l'altura dels meus predecessors.- Qui forma part de l'ITM tant a Alcoi com en Vera?

Els qui formem part de l'Institut és la part més important d'aquesta entrevista. Som mes de 60 investigadors de tots dos campus, i el nostre perfil s'explica per la labor que realitze el Professor Carlos Ferrer Giménez d'amalgamar al seu al voltant grups que treballaven en el camp dels materials, sense importar la seua àrees ni departaments docents. Això fa que tinguem, a més de la temàtica comuna, alguns punts en comú en tots dos campus. El que més destacaria és que tant a València com a Alcoi tots els investigadors estem molt compromesos amb la docència, no prioritzant cap activitat (Investigació o Docència) sobre l'altra. L'altre aspecte comú és que funcionem en equips de treball relativament xicotets i independents, que no són estancs i que estan oberts a col·laboracions, fugint d'una estructura jerarquitzada i piramidal. Aquesta llibertat de treball és potser la clau dels nostres bons resultats en conjunt.

Al campus d'Alcoi, els components els components som principalment professors de les àrees de Processos i Materials del DIMM, que vam ser convidats a unir-nos a l'institut pel Professor Carlos Ferrer l'any 2005. Des de llavors hem crescut molt, i en l'actualitat som diferents grups que treballem en comú en temes de sostenibilitat, abordant camps com són els materials biodegradables, el reciclatge, la fabricació additiva i els biomaterials. Indicar que a més dels components de les àrees de processos i Materials, amb posterioritat s'han incorporat investigadors d'altres àrees de coneixement i departaments, ja que el nostre Institut ens és un centre lligat en exclusiva a cap departament.

Aquests es poden observar millor en l'estructura que presenta el nostre Institut a València, que va nàixer amb major diversitat, incloent personal investigador d'àrees de coneixement lligades a la Termodinàmica, Física o materials de construcció.

Per a acomiadar-me, anime als investigadors interessats a conèixer-nos millor a través del nostre web o bé a Alcoi, mes pròxims, a contactar amb qualsevol dels nostres components.
Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Hash Code 2021 Hash Code 2021
L’equip 'Els gañanticos' del campus va quedar en el Top50 espanyol.
Welcome international Students Welcome international Students
23 alumnes d'altres universitats estudien a Alcoi.
Transformar taronges en productes de neteja Transformar taronges en productes de neteja
'Citrus' és el projecte empresarial que ha dissenyat Karina Santamaría.
200 pràctiques en empresa 200 pràctiques en empresa
La gestió de pràctiques en empresa per part del SIE del Campus d'Alcoi continua.
Pablo Díaz, nou director de DITEXPA Pablo Díaz, nou director de DITEXPA
Entrevista a Pablo Díaz, nou director del DITEXPA.
Eleccions a rector o rectora 2021 Eleccions a rector o rectora 2021
El Consell de Govern de la UPV ha aprovat el calendari electoral.
Servei d'Esports i Biblioteca a partir de l'1 de març Servei d'Esports i Biblioteca a partir de l'1 de març
Els serveis es reprenen, però amb algunes restriccions.

EMAS (Obri nova finestra)