- -
Universitat Politècnica de València

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

Prevenir rebrots de la Covid-19

Investigadors del Campus d'Alcoi de la UPV dissenyen un model de previsió per a anticipar-se a possibles rebrots de la Covid-19.

[ 11/05/2020 ]
Alejandro Rodríguez i Francisca Sempere, autors de l'estudi

Investigadors del Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) han col·laborat en el disseny d'un model previsió i de simulació que permet millorar el flux de pacients i la qualitat assistencial en el Departament de Salut d'Alcoi (Alacant) en la gestió de la crisi derivada de la pandèmia COVID-19.

El model de simulació es presenta com una eina essencial per a afrontar futurs rebrots de la malaltia i preveure l'estat de saturació de l'hospital derivat d'aquests. El model estableix un quadre de comandament i control anticipat dels recursos hospitalaris necessaris: recursos humans, tècnics, de protecció i d'infraestructura derivades dels nous ingressos, permetent així planificar, organitzar i gestionar amb antelació les necessitats dels serveis assistencials, evitant el seu possible col·lapse. “Es tracta, per tant, d'anticipar-se i protegir al sistema sanitari proporcionant una eina que servisca de suport en la presa de decisions, en situacions de gran variabilitat a l'equip de gestió de l'Hospital”, apunta Francisca Sempere, investigadora del Campus d'Alcoi de la UPV i coordinadora del projecte.

Les dades de partida són les previsions de contagis que es determinen a partir de models de previsió desenvolupats per l'investigador Alejandro Rodríguez Villalobos. Es tracta de models matemàtics complexos de previsió construïts a partir de l'aprenentatge i del comportament de contagi i confinament observat des de l'inici de la pandèmia en Wuhan (la Xina).

Rodríguez Villalobos ha desenvolupat també els denominats “Generadors de brots”, que pretenen simular el comportament de futurs rebrots de la malaltia. Amb tot això es pot generar diferents escenaris futurs: des de rebrots específics i localitzats en organismes, empreses o esdeveniments, fins a onades de contagi més generalitzades com el que hi ha hagut fins ara. Diferents paràmetres adapten el model a cada situació (la duració del brot, la taxa de creixement, la velocitat de l'epidèmia, etc.).

Els resultats del model de previsió i dels generadors de brots, alimenten el model de simulació d'estats dels pacients després del seu ingrés a l'hospital, i la seua possible evolució per planta, UCI i post UCI. Francisca Sempere és la investigadora responsable del disseny i implementació d'aquesta part de l'eina. La simulació es basa en la probabilitat que un pacient puga derivar en cadascun d'aquests estats i en el temps d'estada en cadascun d'ells. Per a la validació d'aquest model s'han contemplat no solament les anàlisis de dades i els resultats de l'àrea de salut d'Alcoi, sinó també els disponibles d'altres estudis i centres d'investigació amb els quals s'ha contactat.

Els resultats obtinguts defineixen els recursos hospitalaris necessaris: recursos humans, tècnics, de protecció i d'infraestructura en forma de quadre de comandament que permet així planificar, organitzar i gestionar amb antelació les necessitats dels serveis sanitaris. A més, s'inclouen altres elements gràfics de suport, com el mapa de la pandèmia o el mapa de seguiment de pacients que reforcen i proporcionen una visió completa de la situació no solament en el moment actual sinó també aigües amunt.

El model ad hoc està en contínua actualització segons van arribant noves dades i estudis sobre l'evolució del nou virus. A causa de la seua transcendència, en aquest moment, s'està contemplant la possibilitat d'estendre'l i adaptar-lo a altres departaments de salut”, apunta la investigadora Francisca Sempere.

En el moment en què José Enrique Soriano Barreres, director mèdic de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi, i José Enrique Barbeito, gerent del mateix hospital, contacta amb el Campus d'Alcoi de la UPV, la Dra. Francisca Sempere Ripoll, directora el Grup Clúster innovació, i professora del Dpt. d'Organització d'empreses, ja estava treballant, al costat d'altres investigadors del mateix campus, en l'anàlisi de la situació de crisi en un altre Departament de salut de la zona i en l'elaboració d'un Pla de Contingència enfront de Pandèmia Covid-19.

L'equip de treball estava compost pel Dr. Alejandro Rodríguez Villalobos (investigador de l'Institut Universitari Mixt de Tecnologia d'Informàtica), el Dr. Jesús Seguí Llinares (investigador de l'Institut de Tecnologia de Materials, amb experiència en contractes d'investigació previs amb altres entitats sanitàries) i del Dr. Vicente Diez Valdés (Dpt. d'Organització d'Empreses de la UPV i exdirector de RH de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València), tots ells investigadors del Campus d'Alcoi, juntament amb el Grup d'investigació ROGLE del campus de Vera de la UPV, dirigit per José Pedro García Sabater.

"Projectes i iniciatives d'aquest tipus posen en valor el potencial innovador de la Universitat Pública Espanyola i la importància de la cooperació amb el Sistema Sanitari Espanyol, i demostra el compromís social i la tremenda capacitat de treball dels seus investigadors, que han oferit els seus coneixements i el seu temps de forma completament altruista en un projecte que salva vides", conclou Francisca Sempere.

Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Podràs Podràs
Podràs triar la UPV per mil raons.
Comunicat UPV sobre la docència Comunicat UPV sobre la docència
La institució habilitarà un model híbrid per al curs 2020/2021.
El primer és LoPrimero El primer és LoPrimero
Eres alumne preuniversitari i vols estudiar el curs que ve al Campus d'Alcoi de la UPV?
Màsters  Universitaris Màsters Universitaris
Obert el termini del 25 de maig al 12 de juny.
Premis 'FUTURO' del Campus d'Alcoi de la UPV Premis 'FUTURO' del Campus d'Alcoi de la UPV
La finalitat és premiar als millors expedients de Ciència de 4t d'ESO del curs 2019-2020.
Biblioteca només per a préstec i devolució Biblioteca només per a préstec i devolució
Des del dimarts 7 de juliol en horari de 9 a 14 i de 15 a 20 hores.

EMAS (Obri nova finestra)