- -
Universitat Politècnica de València

Campus d'Alcoi

 
Inici UPV Alcoi :: Perfils :: Premsa :: Notícies de la web

Texdencia exposarà a l'IVAM CADA Alcoi

El Grup de Generació Espontània del Campus d'Alcoi participarà en una nova exposició després de la de ‘Filant idees. Teixint Art’.

[ 25/09/2019 ]
Texdencia a l'IVAM CADA Alcoi

El grup de Generació Espontània del Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV), Texdencia, torna a exposar en l'IVAM CADA Alcoi. L'exposició ‘La societat del rendiment’ s'inaugurarà al novembre.

El contingut de l'exposició, de caràcter tèxtil, es dissenyarà en el Laboratori de Física Tèxtil del Campus d'Alcoi de la UPV els mesos previs a la inauguració. Els grups de Generació Espontània estan formats per alumnes de diferents graus que tenen com a objectius abordar diferents reptes nacionals i internacionals. En el cas de Texdencia, els seus treballs se centren en la innovació del sector tèxtil.

El taller proposa un treball col·laboratiu aplicant una metodologia d'investigació activa en la qual l'alumnat pose en pràctica els seus coneixements tècnics activant-los amb processos creatius aportats per l'artista. El taller té tres dies de duració. Primer es presentarà la metodologia i se seleccionaren les imatges que posteriorment passaran a ser tapissos. La segona activitat ha servit per a visitar l'Arxiu municipal d'Alcoi per a conèixer els materials relacionats amb la indústria tèxtil. Josep Lluís Santonja, director de l'Arxiu, ha guiat als alumnes i ha explicat la història industrial d'Alcoi. En l'últim dia començarà la producció dels tapissos.

Ignacio Montava, director acadèmic del Màster Universitari en Enginyeria Tèxtil (MUITEX), indica que els estudiants “poden mesclar els seus coneixements tècnics com a enginyers amb la creativitat que aporten els artistes”. A més, “l'IVAM té la idea que els alumnes amb una vinculació amb el tèxtil participen en les seues exposicions. Vam creure convenient que els protagonistes foren els estudiants que formen Texdencia, que participen amb altres professors i amb la Càtedra AITEX-UPV, en diferents accions divulgatives de la indústria tèxtil per a acostar el coneixement de totes les possibilitats que té aquest sector”.


Exposició i taller

Dins de l'exposició l'artista Lorenzo Sandoval realitzarà un projecte específic prenent com a referència el passat i present d'Alcoi vinculat a la seua indústria tèxtil.

Lorenzo Sandoval s'ha especialitzat en estudis Audiovisuals en Belles arts en la Universitat Politècnica de València, on es troba finalitzant la seua tesina de Màster. Després dels seus estudis, Sandoval ha rebut beques de residència a Berlín, Porto i Nairobi. Vaig ser un dels membres fundadors de LaTejedoraCCEC i BarraDiagonal a València. En la mateixa ciutat, va ajudar a impulsar i va ser el primer president d'AVVAC. A Berlin, on resideix des de 2009, va ser un dels membres que van iniciar el Projektraum Altes Finanzamt, del qual ha format part fins a 2015. A Espanya ha desenvolupat projectes per a la Casa Encesa a Madrid, Ca Felipa i Nogueras Blanchard a Barcelona, i EACC a Castelló. Sandoval sosté que “el taller explora la història industrial d'Alcoi” i concretament “se centra sobre un projecte de la indústria tèxtil a Alcoi”.

Aquest taller té com a objectiu la producció de tapissos col·lectius en els quals s'explora la història tèxtil d'Alcoi, les seues màquines i diferents tecnologies i les organitzacions que conformaven l'espai local, així com visibilitzar la capacitat artística, plàstica i expressiva de la producció tèxtil. A més, a partir d'una selecció de fotomuntatges de la col·lecció de l'IVAM, el taller s'inspira en aqueixa tècnica per a entreteixir amb els alumnes una sèrie de tapissos. Els fotomuntatges en les teles es produiran a partir d'elements provinents de patrons tèxtils usats a les fàbriques de la ciutat, així com referències fotogràfiques de l'arxiu municipal. Els resultats formaran part de la peça “Shadow Writing (Fàbrica Col·lectiva)”. També per a la creació dels tapissos es tindrà en compte la documentació tèxtil conservada en l'arxiu municipal d'Alcoi que permet conèixer com es treballava abans i com es fa ara, comparant processos o tècniques similars i diferents.

La comissària de l'exposició ‘La societat del rendiment’ serà Sandra Moros. Indica que “el taller ens pot aportar resultats importants tant per a l'artista com per a l'IVAM que es materialitzaran i visibilitzaran en l'exposició en una gran instal·lació en la qual hi ha més agents de la ciutat implicats com l'ajuntament. Però sobretot crec que cal destacar el treball de recerca i treball col·laboratiu que es posarà en marxa amb els estudiants de la UPV, els quals coneixeran i reflexionar sobre el passat de la indústria tèxtil, a partir d'una metodologia proposada per un artista, visitant l'Arxiu municipal, coneixent una part de la col·lecció de l'IVAM”.

Moros contínua dient que “aquest projecte de Lorenzo Sandoval acompanyarà en l'exposició que s'inaugura el 15 de novembre al treball de 6 artistes més (Irene Grau, Lluc Mayol, Nuria Fuster, Juan Sánchez, Andrea Canepa i Manu Blázquez) que ens permetran un recorregut per diferents posicionaments o vincles amb aqueixa idea de la societat del rendiment. Cal destacar que algunes de les artistes estan vinculades a Alcoi com Nuria Fuster o Irene Grau, aquesta última també està fent un projecte específic sobre el riu, o millor dit rius d'Alcoi, i els seus marges”.

Comparteix aquesta notícia o connecta amb el Campus d'Alcoi de la UPV en mitjans socials

Bookmark and Share


Notícies destacades


Edifici Viaducte Edifici Viaducte
La UPV i l'Ajuntament d'Alcoi han rubricat la signatura del conveni d'autorització d'ocupació temporal.
Cinquè sexenni Cinquè sexenni
5 investigadors del Campus d'Alcoi de la UPV.
Els estudiants tornen al campus Els estudiants tornen al campus
Alumnes de segon, tercer i quart curs de graus i dobles graus.
CWTS Leiden Ranking CWTS Leiden Ranking
La UPV, politècnica espanyola amb major impacte científic.
ARWU 2020 ARWU 2020
El rànquing de Shanghái consolida a la UPV com a millor politècnica d'Espanya.
Excel·lència i vocació internacional Excel·lència i vocació internacional
La UPV, top 5 nacional i líder de la Comunitat en Horizon 2020.
El primer és LoPrimero El primer és LoPrimero
Eres alumne preuniversitari i vols estudiar el curs que ve al Campus d'Alcoi de la UPV?

EMAS (Obri nova finestra)